Zadzwoń: 71 727 60 15 napisz: sklep@muke.pl
Background Image

Kiedy zacząć wyciskać nowalijki – czy ich wyciskanie jest zdrowe?

Z końcem marca i początkiem kwietnia, dzięki temu że temperatura idzie w górę, na rynku zaczynają być dostępne pierwsze młode warzywa. Czy taki pierwszy rzut warzyw jest zdrowy i można te surowce bez obawy wykorzystywać do przygotowania świeżo wyciśniętego soku?

Czym nazywamy nowalijki?

Nowalijki lub inaczej młode warzywa to pierwsze które pojawiają się po zimie. Nowalijkami są młode marchewki, rzodkiewki, koperek, ogórki, kapusta oraz sałata, ale też szczypiorek i rzeżucha. Te pierwsze warzywa będą idealnym sposobem na wzmocnienie organizmu po zimie i jego delikatne oczyszczenie. Świeża sałatka na sałacie masłowej i rzodkiewce lub pasta ze szczypiorku są dobrym pomysłem na wiosenne śniadanie.

Czy wyciskanie nowalijek jest zdrowe?

Przed zakupem nowalijek, warto zwrócić uwagę na ich jakość. Nowalijki szklarniowe dostępne od marca do mniej więcej maja, nie mają tak intensywnego smaku i zapachu jak warzywa gruntowe. A z uwagi na mniejszą ilość światła słonecznego zawartość witamin jest w nich mniejsza w porównaniu do tych sezonowych okazów. Możemy poczekać troszkę dłużej, bo od przełomu maja/czerwca dostępne będą już dużo smaczniejsze nowalijki gruntowe.
Przy wyborze nowalijek warto pamiętać, że aby ich wyhodowanie było możliwe w tradycyjnym rolnictwie wykorzystuje się spore ilości nawozów, a te młode warzywa pobierają je nieselektywnie – czyli pobiorą ich tyle, ile im dostarczymy, a nie tyle ile potrzebują. Dlatego też, rolnictwo ekologiczne może być ciekawą alternatywą w przypadku zakupu pierwszych nowalijek.

Przygotowanie nowalijkowego soku

Jak przed każdym innym wyciskaniem, warzywa trzeba umyć – czasem wyszorować, a rzadziej obrać. Skórki warzyw zawierają najwięcej błonnika, ale też innych cennych składników, jak przeciwutleniacze. Młode warzywa mogą być podatne na zanieczyszczenia, więc wypłukanie ich w wodzie z sodą pomoże pozbyć się tych niechcianych składników i zachować cenne substancje.
Marchew i ogórki można bez obaw wyciskać w dobrze wyszorowanej skórce. Spróbujcie też soku z młodej kapusty, pamiętając o tym być usunąć zewnętrzne liście i wyciąć głąb. Rzodkiewka również może stać się ciekawym dodatkiem do soku, który doda mu wyrazistości.

Słowem zakończenia, wyciskanie nowalijek jest dobrym pomysłem i ma szereg zalet. Poczekajmy jednak na warzywa gruntowe, które będą bardziej odżywcze. Pamiętajmy też, by wybierać te okazy, których skórka jest jędrna i twarda, a liście bez oznak większych przebarwień. Można też rozważyć zakup warzyw ekologicznych, szczególnie gdy chcemy podać je naszym pociechom.

Zapisz się do naszego newslettera i otrzymaj darmowy eBook

"36 unikatowych receptur do przygotowania w wyciskarce Muke Mu2G" dowiedz się więcej

FreshMail.pl