Zadzwoń: 71 727 60 15 napisz: sklep@muke.pl
Background Image

Karm na zdrowie – jakie soki pić karmiąc piersią

Będąc w ciąży wiesz doskonale, że o swoje dziecko możesz dbać już przed jego narodzinami.  Odpowiednie odżywianie jest kluczem, by dostarczyć paliwa i budulca dla rozwijającego się organizmu. Przestrzeganie właściwej diety jest nie tylko przejawem troski, ale obowiązkiem każdej mamy, który nie kończy się wraz z przyjściem dziecka na świat. To, co je i pije mama podczas karmienia piersią ma bowiem wpływ na zdrowie zarówno jej, jak i maluszka.

Kobiecy organizm zaprogramowany jest tak, że produkcja mleka zawsze ma pierwszeństwo przed innymi procesami metabolicznymi.  Jeśli więc mama nie zadba o właściwie zbilansowaną dietę, proces karmienia może ją systematycznie osłabiać.

Organizm matki wykorzystuję spożyte produkty oraz własne rezerwy do produkcji mleka. Jeśli nie będziemy dostarczać wartościowych składników wraz z pożywieniem w optymalnej ilości, organizm zrekompensuje to pobierając z niego resztę brakujących elementów. Dlatego ważne jest aby dieta w tym okresie była przede wszystkim zróżnicowana i wysoko odżywcza. Tak aby dostarczyć odpowiedniej ilości oraz jakości składników odżywczych – podkreśla dietetyk Michał Wendzel, z gabinetu dietetycznego Bit Eat Fit  partner programu „Bon na Zdrowie”.

By być zdrową i pełną energii mamą pamiętaj o kilku wskazówkach:

  • Podczas karmienia piersią dostarczaj swojemu organizmowi o 500 kcal więcej.
  • Kalorie powinny pochodzić z produktów bogatych w składniki odżywcze: białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i sole mineralne.
  • Pamiętaj o urozmaicaniu składników diety. Zróżnicowane posiłki pozwalają poznać dziecku wszystkie smaki oraz pomagają uniknąć w przyszłości alergii pokarmowej.
  • Jedz regularnie, 4-5 posiłków dziennie. Dzięki temu zapewnisz sobie stały poziom glukozy we krwi i zapobiegniesz napadom głodu.
  • Nie zapominaj o płynach. Karmiąc piersią produkujesz około 750 ml pokarmu dziennie, optymalna ilość przyjmowanych płynów to od 2,5 l do 3 l. Doskonałym wyborem jest w   oda oraz świeżo wyciskane soki, które nie tylko ugaszą pragnienie, ale również dostarczą cennych witamin i minerałów. Oprócz soków owocowych, szczególnie polecane są kompozycje owocowo – warzywne oraz te z samych warzyw.
  • Unikaj produktów przetworzonych i konserwantów. Najlepiej, jeśli żywność będzie pozbawiona wszelkich zbędnych dodatków, jak wzmacniacze smaku, aromatów i barwników.

Dieta kobiety karmiącej niewiele różni się od tej tradycyjnej, właściwie zbilansowanej. Stąd też jej lwią część stanowią warzywa i owoce. To właśnie w nich znajdziesz  najłatwiej przyswajalne witaminy i mikroelementy. – Jeśli warzywa lub owoce nie powodują problemów (wzdęcia, kolki, itp.) u dziecka oraz mamy, śmiało można je spożywać w większych ilościach. Warzywa i owoce w formie surowej posiadają najwięcej właściwości, dlatego dobrze aby często w takiej formie pojawiały się w diecie mamy karmiącej. Pamiętajmy też o częstej rotacji wybieranych produktów – dodaje Michał Wendzel.

Wygodną formą spożycia warzyw i owoców są soki i koktajle. By w pełni wykorzystać ich wartości odżywcze, zwróć uwagę na sposób ich przygotowania i skorzystaj z wyciskarki wolnoobrotowej Muke MU2G. Urządzenie nie dość, że zachowuje pełną gamę witamin i mikroelementów, dodatkowo pozwala na przygotowanie soków i koktajli nie tylko z owoców, ale również z twardych warzyw i liści.

Jakie kompozycje są najlepsze dla mam karmiących? Te bogate w żelazo, ponieważ cenny pierwiastek znika z Twojego organizmu w zastraszającym tempem wraz z wydzielaniem się pokarmu. Żelazo znajdziesz m.in. w czerwonym mięsie, rybach, jajach, ale również w takich warzywach jak jarmuż, brokuły czy szpinak.

Wypróbuj owocowo – warzywną kompozycję, które dostarczy  solidną dawkę żelaza do Twojego organizmu:

Składniki:

  • 6 dużych liści jarmużu
  • garść liści szpinaku
  • 1 ogórek, przekrojony wzdłuż na połowy
  • 1 duże jabłko

Owoce i warzywa wyciskaj na przemian z liśćmi. Sok pij najlepiej od razu po przygotowaniu.

Oprócz żelaza warto również zatroszczyć się o witaminę C, która ułatwia jego wchłanianie. Jej bogactwo zapewni Ci natka pietruszki, która posiada jej więcej niż cytrusy. Dodatkowo natka pietruszki jest bogata w potas, wapń, fosfor, magnez, sód, witaminy z grupy B oraz błonnik. Cenne wartości odżywcze dostarczy ta prosta kompozycja:

Składniki:

  • 3 duże jabłka
  • 4 duże gałązki naci pietruszki
  • 4 łodygi selera naciowego

Jabłka pokrój na drobne cząstki. Pamiętaj – im mniejsze kawałki, tym więcej soku wyciśniesz. Wyciskaj owoce naprzemiennie z selerem naciowym i natką pietruszki.

 

Według Światowej Organizacji Zdrowia karmienie tylko i wyłącznie piersią powinno trwać do 6 miesiąca życia. Później powinno być uzupełniane dodatkowymi pokarmami. Tę i wiele innych porad usłyszysz podczas warsztatów dla przyszłych i obecnych rodziców, z które poleca Muke: Świadomą Mamą, Bezpieczny Maluch, Mama Wie i lekarzami i specjalistami którzy przemierzając Polskę, dzielą się doświadczeniem i udzielają wskazówek na temat zdrowej i zbilansowanej wiedzy.

Zapisz się do naszego newslettera i otrzymaj darmowy eBook

"36 unikatowych receptur do przygotowania w wyciskarce Muke Mu2G" dowiedz się więcej

FreshMail.pl