Zadzwoń: 71 727 60 15 napisz: sklep@muke.pl
Background Image

Dlaczego najlepiej wyciskać warzywa i owoce ekologiczne, a nie te z hipermarketu?

Zrobiłeś krok na przód, masz wyciskarkę, ale przed Tobą o wiele ważniejsza decyzja – jakich warzyw i owoców użyć do wyciskania. Czy lepsze będą te z gospodarstw ekologicznych czy nie ma różnicy i możesz wybrać te z hipermarketu? Dzisiaj wychodzimy Wam na przód i przedstawimy niezbędne informacje, które pomogą Wam w tej trudnej decyzji.

Pewnie nigdy się nie zastanawiałeś, jak wygląda ekologiczna uprawa warzyw i owoców? Jeśli jesteś ciekaw, już odpowiadamy!

Aby gospodarstwo mogło zdobyć certyfikat ekologiczny musi przejść ścisłą kontrolę jednostki certyfikującej – tylko ten znak, czyli zielony listek z białymi gwiazdkami, jest oficjalnym potwierdzeniem żywności ekologicznej w Unii Europejskiej.

Już bardziej szczegółowo, zacznijmy od tego, że gospodarstwo ekologiczne nie może być monokulturą. Hodowla zwierząt musi być połączona z uprawą, tak by uzyskać zamknięty obieg materii. Pola uprawne zazwyczaj są mniejsze, a przez stosowanie takich a nie innych metod ochrony plonów, produkcja naturalna jest mniejsza i zajmuje więcej czasu.

Na ekofarmach stosuje się naturalne nawozy, jak kompost czy obornik. Plony nie mogą być opryskiwane chemicznymi środkami ochrony roślin, więc w warzywach i owocach ekologicznych nie znajdziemy syntetycznych pestycydów. Dozwolone są biologiczne środki ochrony roślin oparte na wyciągach roślinnych czy bakteriach, są to np. odwary i gnojówki uzyskane ze świeżych lub suszonych ziół, a nawet przeciwgrzybiczne olejki eteryczne (miętowy czy sosnowy).

A jak sprawy mają się na farmach konwencjonalnych? Tutaj przede wszystkim liczy się maksymalizacja plonów, która jest możliwa przy użyciu nawozów mineralnych, biocydów czy syntetycznych regulatorów wzrostu. Gospodarstwa konwencjonalne eksploatują dany teren bardzo intensywnie, niejednokrotnie dopuszczając się skażenia środowiska.

Tutaj pojawia się zasadnicze pytanie – jakie są różnice w zawartości witamin oraz mikroelementów w plonach z gospodarstw eko i tych konwencjonalnych?

Zacznijmy od tego, że dzięki skrupulatnemu przestrzeganiu eko-zasad warzywa i owoce pochodzące z gospodarstw bio są wyprodukowane bez syntetycznych nawozów czy drażniących chemicznych substancji. Ich wygląd nie zawsze jest idealny, ale przez to są w 100% naturalne.

Jak donoszą badania1,2:

  • Pomidory, papryka czy dynia z ekologicznych upraw mają istotnie wyższą zawartość witaminy C i karotenoidów, czyli składników przeciwutleniających oraz wspierających ludzki układ odpornościowy.
  • Buraki z upraw eko, w porównaniu do upraw konwencjonalnych, mają wyższy poziom antocyjanów – barwników, które między innymi regenerują ściany naczyń krwionośnych i są silnymi związkami antyoksydacyjnymi.
  • Marchew zawiera około 8% beta-karotenu więcej niż marchew konwencjonalna, a jak wiemy jest to substancja niezbędna dla zdrowia prawidłowej pracy narządu wzroku.
  • Winogrona bio są bogatsze w fenole i rezweratrol, składniki chroniące przed powstawanie wolnych rodników.
  • Ponadto, wszystkie warzywa z upraw eko mają wyraźnie obniżony poziom zawartości azotanów, które wykazują negatywny wpływ na zdrowie człowieka.

Do wyciskania soków używamy surowych warzyw i owoców, dlatego też ich jakość bezpośrednio wpłynie na jakość wyciśniętego soku. Wybór produktów, które spożywamy na surowo powinien być szczególnie przemyślany. Najlepsze, co możesz zrobić by poprawić swoje zdrowie to wybierać produkty naturalne, jak najmniej przetworzone. Sprawdzaj więc jakość kupowanych warzyw i owoców, w miarę możliwości wybieraj te ekologiczne, a przed spożyciem koniecznie je umyj, by cieszyć się cudownym smakiem i działaniem świeżego soku.

 

  1. Hallmann E. (2014): Wartość odżywcza i zawartość związków bioaktywnych w warzywach i owocach z produkcji ekologicznej. Dostępny on-line: http://www.zodr.pl/download/ekologia/WOprodukcji.pdf
  2. Staniak S. (2014): Charakterystyka żywności produkowanej w warunkach rolnictwa ekologicznego. Dostępny on-line: http://www.iung.pulawy.pl/PJA/wydane/19/PJA19str25_35.pdf

Zapisz się do naszego newslettera i otrzymaj darmowy eBook

"36 unikatowych receptur do przygotowania w wyciskarce Muke Mu2G" dowiedz się więcej

FreshMail.pl